Åttioåttaåring äter glass på Göteborgs bokmässa

Åttioåttaåring äter glass på Göteborgs bokmässa Foto: Kjell Martinsson

Även i år deltog Jan Myrdal på bokmässan i Göteborg. Tre dagar av fyra satt han i Jan Myrdalsällskapets monter och talade med gamla och nya läsare. På söndagen reste han hem med hustrun Andrea Gaytán Myrdal till Fagersta.

Det var livligt kring Jan Myrdalsällskapets monter, inte bara när Jan satt där i sin fåtölj. Medlemmar i sällskapet och andra intresserade medarbetare tog kontakt med folk som passerade. Ibland var det så mycket folk att grannmontrarna knappt syntes; sällskapets monter är ju av kostnadsskäl den minsta möjliga (men kostade ändå över 11 000 kr).

Frågesporten i Jan Myrdalkunskap var en av orsakerna till trängseln kring montern. Lockelsen var Inte bara monterbordet som stod på fyra älgfötter, eller Leninbysten på en autentisk Nobeldynamitlåda i trä med varningstexten

 EXPLOSIV VARA 

 

Kanske också priset fick folk att lägga pannan i djupa veck: En övernattning på hotell Gästis i Varberg och ett besök på Jan Myrdalbiblioteket, förevisat av Jan Myrdal. Det blev 216 svar till frågesporten och nu startar "rättning" och utkorande av vinnaren.

   
Montern fragesport 5760  

Arne Andersson organiserade frågesporten vid Jan Myrdalsällskapets monter.

Foto Olle Asp.

 

 

Men en annan attraktion som sällskapet hoppas på och som lanserades på bokmässan var åtta nyhetsblad från Pariskommunen 1871. Under tiden september 1870 till maj 1871 exploderade yttrande- och tryckfriheten i Paris och trycksakerna överflödade på gatorna. Jan Myrdal har alltid varit en stor samlare och under många år har han och förra hustrun Gun Kessle köpt sådana nyhetsblad när de kommit åt. Det har blivit 100-tals exemplar av dessa autentiska trycksaker, historiska konstverk, "en bildvärld som kommit loss från överklasskontroll", i Jan Myrdals ord.

Jans gamle vän Lennart Parknäs tog initiativ till ett projekt för att sprida dessa konstverk innan han avled 2013. Han hann med att med fotograf Jappe Liljedahl arrangera reprofotografering av hög kvalitet och digitalisering. Temat var "När gatan tog mediemakt". Fotografen Olle Asp har tagit upp stafettpinnen från Lennart Parknäs. Till mässmontern levererade han de första åtta bilderna, tryckta på högkvalitativt papper. Försäljningen till förmån för Jan Myrdalbiblioteket i Varberg startade men kommer att fortsätta, bland annat på denna hemsida.

Till Lennart Parknäs projekt hör också en utställning som arrangeras i samarbete med Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. Katalogen kommer att tryckas och ges ut av Celanders förlag och den blir årsskrift 2016 i Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap. Det blir en praktbok, i klass med "Sälja krig som margarin", som kommer ut i februari 2016.

De åtta bilderna kostar 300 kr per styck, eller fyra för 1 000 kr. Med bilderna följer en kortare text av Jan Myrdal.

       
1 Elle 0768   2 La comune 0820  
 Bild 1. Elle    Bild 2. La commune  
       
 3 Lactualité    4 Le charge no 6 0539  
Bild 3. L'Actualité   Bild 4. La charge  
       
5 Lyon Paris 0585   6 Trop petits 0822  
Bild 5. Paris-Lyon   Bild 6. Trop petits  
       
7 Type militaire 0191   8 Une page de histoire  
Bild 7. Type militaire   Bild 8. Une page d'histoire  

 

Samtliga bilder i originalstorlek, 34-42 cm höga, utom nr 3 som är 52 cm i original. Med montaget blir alla bilder lika stora.

Beställ genom mejl till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Uppge en egen formulerad beställningskod, namn, full postadress och mejladress samt vilket eller vilka bildnummer som önskas. Beställningen sänds efter förskottsbetalning till pg 49 80 41-3 märkt med beställningskoden.