Kom till Varberg och teatern 14 april!

Jenny Wrangborg, poet Jenny Wrangborg, poet

Klockan 13 lördag 14 april 2012 startar ceremonin på Varbergs teater i Varberg då Sven Lindqvist tar emot Jan Myrdals stora pris - Leninpriset och Jenny Wrangborg Jan Myrdals lilla pris - Robespierrepriset.

Det låter högtidligt och det blir säkerligen högtidligt. Det är två värdiga pristagare - dvs olydiga pristagare som verkar i Jan Myrdals anda - Sven Lindqvist som från 15-årsåldern rest ut i och skildrat världen och Jenny Wrangborg, ung poet från Kristianstad som på ett friskt och framgångsrikt sätt beskriver verkligheten i sin yrkesvärld, restaurangvärlden.

 

Läs mer om pristagarna på deras egna hemsidor:

www.svenlindqvist.net
www.jennywrangborg.se

Men hela dagen, den 14 april blir festlig. Under prisutdelningsceremonin får vi träffa även Jan Myrdal och kanske tidigare mottagare av Jan Myrdals pris. Därtill blir det uppträdande av bland andra sånggruppen Tetra och Guldapan.

På eftermiddagen blir det årsstämma för Jan Myrdalsällskapet på Hotell Gästis, kl 16:30. Där har medlemmar som betalt avgiften efter förra stämman beslutsrätt.

Innan festmiddagen på Gästis på kvällen blir det möjligheter att koppla av i Leninbadet på hotellet eller att

promenera i den vackra lilla staden Varberg och att se till exempel fästningen på Wardberget som är en äldre bevakningspunkt än både fästningen och staden. Museet är öppet kl 12-16 denna dag. Dagen efter kl 14 kan man se utställningen med Bockstensmannen, norra Europas bäst bevarade medeltidsman.

Men på lördagskvällen från kl 20 blir det supé och fest på Gästis. Underhållning av Lucas Stark, Karl-Gunnar Malm och en vacker basist.

Folk från Varberg, Göteborg och Norge kommer till festligheterna. Men från Stockholm brukar en manstark delegation komma med en specialVarbergsbuss. Den avgår från Skeppsbron nedanför slottet kl 13 fredagen 13 april och går tillbaka kl 11 på söndagen.

Bussen går till Jönköping på E4 och därifrån till Varberg över södra Västergötland och Göteborg. Den som vill hoppa på bussen någonstans längs denna väg får anmäla sitt intresse om hen kan anvisa ett lämpligt stoppställe.

Den som vill delta i resan och bo över två nätter på hotell Gästis får anmäla sig direkt dit, telefon 0340-180 50 (uppge bokningsnummer 18464). Glöm inte att säga till om bussen.

Priset är 1.800 kr per person i dubbelrum, 2.000 kr per person i enkelrum. Då ingår buss, buffémåltid fredag och lördag kväll (festen), bufféfrukost lördag och söndag morgon.

Den som inte åker buss men som vill bo en eller två nätter på Gästis, eller bara vara med på lördagsfesten, kan ringa dit.

Det brukar vara fullt på lördagsfesten och förhandsintresset har varit ovanligt stort i år - så ring snarast.

Välkommen till Varberg 14 april! Styrelsen för Jan Myrdalsällskapet tror sig kunna lova trevliga och uppskattade festligheter - som vanligt.

Reflexen_artworks-000015845062-rye5fl-crop

♦ Jenny Wrangborg läser med tungt ackompanjemang

Kökssymfonin av Jenny Wrangborg

I november 2011 läste Jenny Wrangborg sina dikter på en föreställning "Låt oss prata" på teater Reflexen i Kärrtorp i södra Stockholm. Här är en upptagning av "Kökssymfonin" där Jenny ackompanjerades av Blåsorkestern och de två körerna Trots allt! och Extra Salt under ledning av Josef Beltzikoff. Musiken var nyskriven för föreställningen av Håkan Carlsson.

På sin hemsida har Jenny fler tonsatta dikter. Här är tre:

Fördomar
Till Handels kongress 2011 fick jag och bandet Stormen specialskriva en låt. Det blev en variant av dikten Fördomar. Jenny Wrangborg text, Helena Skar sång och gitarr, Emelie Askfelt piano, Ellen Sundh dragspel.

Jag är människa
Musik: Håkan Carlsson
Från samma tillfälle som Kökssymfonin.

Maskiner
Musik: Robert Robertsson
Med: Trots allt.