Jan Myrdalsällskapet är med på bokmässan i Göteborg även 2011

Bok- och biblioteksmässan i Göteborg genomförs 22-25 september i år. Den har blivit ett ”måste” för Jan Myrdalsällskapet och i år är det tredje gången sällskapet har en monter (B08:73) på den speciella avdelningen för litterära sällskap i B-hallen.

Välkommen till sällskapets monter! Kontakta sällskapet om du vill hjälpa till att bemanna montern. Det kan bli en gratis inträdesbiljett till mässan som tack.

Den som ”står” i montern tar emot och diskuterar med besökare, säljer böcker. Och har kul. Mejla Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring 0707-49 42 43, så snart som möjligt.

Bok & Biblioteks hemsida tillkännages att klassikerna finns på De litterära sällskapens avdelning, med Selma Lagerlöfs anslående porträtt som lockbete. Och visst är det sant. Vårt sällskap är nog fortfarande avvikande, det enda på mässan ”med en levande författare”. Så här ser det ut:

http://www.bok-bibliotek.se/nyheter/klassiskt-hos-litterara-sallskapen

Som denna sida påpekar finns här, förutom sällskapens montrar, en scen som bjuder på 15-minuters programinslag under torsdag-söndag. Jan Myrdalsällskapet har tre sådana inslag, två gånger med Jan Myrdal och en gång med sällskapets ordförande Cecilia Cervin:

  • Fredag 23 september kl. 09.30-09.45, Cecilia Cervin om den refraktäre Jan Myrdal.
  • Fredag 23 september kl. 17.30-17.45, Jan Myrdal om Indien.
  • Lördag 24 november kl. 16.30-16.45, Jan Myrdal om Charles Dickens som tidningsman.

Viss försäljning av böcker blir det i sällskapets monter, dels årets två nya böcker av Jan Myrdal på Leopard förlag, dels äldre utgivning.

Det är alltså så att Jan Myrdal inte är död; han är i högsta grad aktiv. Årets två nya böcker är Röd stjärna över Indien – reflektioner när jordens fördömda reser sig och Charles Dickens Vardagsord, tidningsmannen Dickens i urval av Jan Myrdal. Indienboken är redan presenterad på Jan Myrdalsällskapets hemsida, men Dickensboken är inte tidigare nämnd.

Den består av översättningar av ett urval artiklar ur Charles Dickens veckotidning Household Words (Vardagsord) som utkom 1850-1859 med den då redan berömde romanförfattaren som ”conductor”. Artiklarna är inte alla skrivna av Dickens; Myrdal har gjort urvalet för att ge en helhetsbild av tidningen som speglade Dickens syn på det samtida samhället, den mogna kapitalismen och industrialismen i Storbritannien och samtida frågor i övriga världen. Översättningen är gjord av sällskapets kassör Lasse Lindström, som också skrivit sextio sidor noter till de journalistiska texterna. Hela boken: 592 sidor.

Du är naturligtvis välkommen till sällskapets monter, vare sig du är medlem eller ej. Men du är också välkommen att ”stå” i montern. Den behöver bemannas; du kan sälja böcker, men får framförallt tala med besökande. Det brukar bli många. Se ovan på denna sida.

Jan Myrdal är själv närvarande på mässan och finns ofta i montern. Dock har 84-åringen åtskilliga åtagande på andra håll än hos sällskapet. Se ”Jan Myrdal-tider på bokmässan”.