Ambassadörsbesök hos Jan Myrdal

Ett unikt besök ägde rum i onsdags den 4 december i Jan Myrdalbiblioteket i Varberg. Läs Elisabeth Hallins rapport från den kinesiske ambassadörens visit hos Jan Myrdal och rundvandring i biblioteket.

Foto Dick Gillberg 3

Ett unikt besök ägde rum i onsdags den 4 december i Jan Myrdalbiblioteket i Varberg. Myrdal själv hade klätt sig i bästa kritstrecksrandiga kostymen och var beredd när den kinesiske ambassadören i Sverige Mr Gui Congyou tillsammans med entourage klev ur diplomatmercan vid 10.30-tiden. Med var också Myrdals förre medarbetare, den svensktalande Mr Wang.

Efter att vi välkomstskålat i champagne och önskat lycka, välgång samt framtida vänskapliga relationer länderna emellan, presenterade Lasse Diding, fastighetsägaren och grundaren av sällskapet, och Robert Modigh, kassör i sällskapet, Jan Myrdals författargärning, Jan Myrdalsällskapets historia och syftet med biblioteket.

Därefter började en guidad rundvandring i husets fyra plan under ledning av Robert och Lasse. Ambassadören visade ett stort intresse för Myrdals imponerande boksamling, men främst blev han överväldigad av den stora mängd kinesisk affischkonst, som Gun och Jan samlat på sig genom årtionden.

Pratstund med Myrdal fortsatte över en snabb kopp kaffe. Båda beklagade att det för tillfället råder en något ansträngd relation länderna emellan.

Vi tog oss ner till Hotell Havanna där kineserna bjöd på lunch. Samtalet fortsatte ytterligare nån timme. Presenter utbyttes och vi fick en stående inbjudan att besöka ambassaden och speciellt Myrdal hälsades välkommen i januari då han ämnar sig upp till Stockholm.

Besöket avslutades med ett sedvanligt gruppfoto innan ambassadören snabbt skyndade vidare till ett möte i Göteborg där han skulle träffa kinesiska studenter.

På det hela taget en lyckad dag konstaterade Myrdal och vi övriga som varit med om detta unika besök.

Elisabeth Hallin
vice ordförande i Jan Myrdalsällskapet

Kina 1

Robert Modigh, ambassadör Gui Congyou och Lasse Diding.

Kina 2

Ambassadören var imponerad av den stora mängd kinesisk affischkonst som Gun och Jan samlat på sig.

JM kina skal

Välkomstskål i champagne.

Foto Dick Gillberg 4

Ambassadör Gui Congyou och Lasse Diding.