Andrea Gaytán Myrdal blev 50 i Mexiko

Jan Myrdals hustru Andrea Gaytán Myrdal firade sin 50-årsdag i Mexiko 4 februari. Det skedde i sällskap med hennes tre barn, Isak, Iván och Isolde, och make och mycket övrig släkt och vänner i hemstaden Mazatlan. Det är nu 28 år sedan Andrea gav sig iväg till Sverige. Här är två direktrapporter: En av Jan Myrdal och en av Mazatlantidningen Noreste som också hade ett flertal bilder på sin hemsida.

Den 4 februari 2011 firade vi min hustru  Andrea Gaytán Myrdals femtioårsdag på La Casa Country i Mazatlan vid Stillahavskusten. Där var hennes tre barn, hennes syskon med sina familjer, hennes skolkamrater och vänner. Vi var ett sextiotal personer. Andrea och jag hade beställt "barra libre" (ej gin eller whisky eller vin - som jag dock tog med några flaskor av om någon föredrog dem) med mexikanska drycker: tequila, margaritas, mojitos, piña colada, cerveza corona, mm. Det var hög stämning. Jag hade beställt dit Mazatlans bästa mariachi band: Mariachi Continental de Mazatlan, de spelade och sjöng och hennes svåger och bror och de andra sjöng med.

Andrea50L

Andrea Gaytán Myrdal firar 50-årsdagen med maken framför
festens mariachiorkester.

Någon möjlighet att hålla längre tal till henne fanns inte. Det var fyra timmar musik, sång och folkdans. Hennes yngsta bror hade gjort - eller skaffat in - en fin piñata som hängde strax under taket. Till slut skulle piñatan firas ned och Andrea fick då som födelsedagsbarn med bindel för ögonen börja söka slå den med en påk. Efter henne följde släktens barn och ungdomar, när den färgrika piñatan äntligen slogs sönder och gotterna strömmade ut över golvet blev stort jubel.

Det var en riktig fest. Lokaltidningen gjorde ett stort reportage (den som vill kan läsa här på deras hemsida).  På Facebook lägger Andrea också säkert ut massor med bilder; några tog hon och hennes barn, andra har släktingar och vänner skickat. Men detta födelsedagsfoto av Andrea och mig fick vi som minne av La Casa Country självt.

Jan Myrdal