Ett andra anstånd: En bok som engagerar och berör

ett andra anstand

Jan Myrdals senaste jag-bok – Ett andra anstånd – som kom ut i slutet av april 2019 har fått mycket publicitet, i form av såväl reportage som recensioner, och även ett vildsint angrepp på Norstedts förlag för att de publicerat boken. Här följer en sammanfattning. (Vissa av de länkade artiklarna ligger bakom betalvägg.)

Först ut var Joar Bendjelloul i Dagens Nyheter, som redan 24 februari skrev ett reportage om författaren efter att ha besökt honom i Varberg.

I SvT:s ”Sverige” den 30 mars intervjuades Myrdal av Fredrik Önnevall:

Den 10 april innehöll ”P4 Extra” ett längre samtal mellan Myrdal och programledaren Erik Blix

Anders Pihlblad på TV4 besökte Myrdal i Varberg och gjorde ett inslag i Nyhetsmorgon den 20 april.

Victor Andersson gjorde en intervju för TT ”Jan Myrdal bortom skamgränsen”, som har publicerats i en mängd tidningar.

Maria Dahlgren på Norrländska Socialdemokraten intervjuade Myrdal, och skrev den 16 maj ”Han söker jaget bortom skammen”.

Recensioner, ett urval:

”Jan Myrdal, du är förlåten allt – vilken bok!” var rubriken på Margits Richerts recension i Svenska Dagbladet.

Maria Edström skrev i Göteborgs Posten.

Aase Berg skrev i Borås Tidning 24 april bl.a;

”…plumphet förenad med ett skarpt intellekt ger en oöverträffad iakttagelseförmåga. Ett vilt snille utan smak uppnår oändligt mycket mer än alla hämmade tamdjur tillsammans. Att stryka den goda smaken medhårs är helt enkelt inte Myrdals grej.
Ett andra anstånd” är alltså en bok som ständigt överraskar mig, och jag blir peppad och glad av Myrdals mod.

”Jan Myrdal avlägger räkenskap – och det är vackert” är rubriken på Victor Malm recension i Sydsvenska Dagbladet. 

I Aftonbladet skrev Tomas Lappalainen, delvis kritiskt, kring Myrdals olika ställningstaganden, politiska och andra. Recensionen avslutas:

”Men Myrdals borrande med språket är en lidelsefull, och stundtals mycket vacker, gåva till litteraturhistorien.”

Expressens recension den 29 april skrevs av Hynek Pallas (för övrigt son till Jiri Pallas som arbetade tillsammans med Myrdal och många andra för Charta 77 och mot Sovjets ockupation av Tjeckoslovakien). Hans text handlar egentligen inte så mycket om vad som står i boken, utan mera om Hynek Pallas’ egna åsikter (vilka han haft sedan lång tid) om Myrdals åsikter.

Två dagar senare publicerade Expressen en krönika av Stig Larsson som ger ”fyra goda skäl” att läsa Ett andra anstånd. Citat:

”Som författare, men kanske ännu mer som människa, har jag en tacksamhetsskuld till Myrdal. Hans böcker, men också de intervjuer han har givit, hans motsträviga ställningstaganden (som jag naturligtvis inte alltid har delat) – allt detta har bidragit till att jag är den jag är.”

Dag Sandahl recenserar ur sitt lutherska perspektiv i Östra Småland 29 april. Han avslutar:

”Kan man skala jaget bortom skamgränsen och göra det i sin tid? Om ett sådant projekt kan en präst tveka, men det är ingen tvekan om att Jan Myrdal gjort ett aktningsvärt försök att göra det. Han ger insikter om sig själv, om sin tid, om människans villkor och världens. Det blir en jag-roman som på sitt sätt är en inbjudan till fördjupat samtal. Vad är livet och vad betyder det att vi får fler dagar att fylla med liv?”

En annan recension med kristen utgångspunkt var teol. dr Björn Fyrlunds i Svensk Pastoraltidskrift nr 10 2019. Han resonerar kring Myrdals bok och jämför den med kristen teori och praktik. Han anser att Myrdal har ett motsägelsefullt förhållande till den kristna tron – å ena sidan ett klart avståndstagande, å andra sidan ett ofrivilligt beroende.

I Proletären recenseras boken av Peter Ståhl den 14 maj under rubriken ”Myrdal darrar inte på tangetbordet”. Citat:

I föreställningen om sig själv söker Jan Myrdal hämningslöst nå fram till jaget och dess innersta sanning. Efter att han skrivit genomskådar han sig själv, och gör sedan ett andra och tredje försök. Så pass långt det nu är möjligt att kicka överjaget och den sociala kontrollen över bord.
Få unga författare har den närvaro, och skriver på det råa och osminkade sätt som Myrdal.”

Övervägande mycket positiva omdömen i recensionerna.

Och bråken då?

Även Dagens Nyheter hade en recension, men den kom i skuggan av en annan sorts inlägg, skrivet av Bosse Lindquist, som tidningen publicerade den 24 april: Lindquist riktade ett vildsint angrepp mot Norstedts förlag och frågade ”Varför låter ni Jan Myrdal förnedra privatpersoner?”

Det Lindquist har funnit i boken är dels en skildring av hur gonorré spreds i en krets av konstnärer och författare på 1950-talet, dels en beskrivning av ett levnadsglatt sexuellt utåtagerande hos Myrdals första hustru.

Ingen recensent av boken har nämnt, än mindre upprörts av, dessa två passager, och Lindquists angrepp är av sådan febrig intensitet att en läsare undrar vad i hela friden det handlar om.

Jan Myrdal förklarar i samtal:

”För att förstå detta bör man veta att Lindquist och jag avskyr varandra. Ömsesidigt och ordentligt. Han är den ende intervjuare under dessa 75 år av skrivande, som jag sett mig tvungen att visa ut ur mitt hem. Han var helt outhärdlig! Som hämnd gjorde han sedan filmen till Forum för levande historias utställning ’Middag med Pol Pot’, där han angrep mig, men lyckades klanta till det så att filmen prickades av Justitieombudsmannen och fick dras in, något mycket ovanligt!

Detta med personligt hat kan ha betydelse. Om någon skulle be mig skriva om Bosse Lindquists arbete skulle jag avstå, eftersom jag vet att min avsky mot honom skulle påverka det skrivna.”

Eftersom Dagens Nyheter (och även Aftonbladet, som kom att hamna i diskussionen om och med Bosse Lindquist) förvägrade Jan Myrdal replikrätt har hans svar publicerats på nätet, t. ex. här: https://www.lindelof.nu/jan-myrdal-svarar-bosse-lindqvist/

En anmälan har skickats till Pressens Opinionsnämnd om Dagens Nyheters och Aftonbladets agerande.

Per Arne Skansen