82-årige Myrdal 16 dygn till fots i det röda bältet i Indien

Jan Myrdal hos CPIs gerillaarmé Jan Myrdal hos CPIs gerillaarmé

Jan Myrdal meddelade 12 februari att han nyss blivit inbjuden av det indiska kommunistpartiet CPI (Maoist) till dess basområden i det östra inlandet av södra Indien. I sexton dagar i januari 2010 gick han till fots med en indisk journalist från medborgarrättsrörelsen och partiets gerillaarmé i de stora skogarna i Eastern Ghats och Dandakaranya.

Han träffade och diskuterade med partiledningen och andra representanter för rörelsen som brukar kallas naxaliterna.

Det var 15 januari 2010 som Jan Myrdal startade sin vandring i ett av världens största djungelområden, i södra delen av den stora indiska subkontinenten. Han var inbjuden av kommunistpartiet CPI (Maoist) att se hur kampen förs med inriktning på Indeins allra fattigaste, den oberörbara kasten daliterna och adivasis, stamfolk som är jägare, samlare och svedjebrukare.

Deras kamp gäller bland annat mineraltillgångar och möjligheter till vattenkraft som den indiska centralregeringen vill sälja ut till stora multinationella bolag på daliternas och adivasis bekostnad.

Myrdal säger att hans besök var mycket givande men att vandringen också var krävande för en 82-åring. Han hade med sin artros mycket ont i knäna och var beroende av hjälp av sina kamrater.

Inga stora svenska media har varit intresserade av denna Myrdals resa men nu arbetar han på en bok med mycket illustrationer; han har 100-tals bilder med sig hem.

Läs hans text och intervju med Ganapathy, CPI:s generalsekreterare.