Jan Myrdal, när hustrun blir Silviasyster: Demensvården är en skandal

JanSilviaAndrea
Andreas selfie vid hennes Silviaexamen.

Andrea Gaytán Myrdal blev Silivasyster 15 juni 2016, efter två års studier i demensvård på Silviahemmet. Hon är maka till Jan Myrdal, som säger att det är skandalöst att drottning Silvia, i stället för regering, riksdag, landsting, har fått ägna sig åt frågan.

Det var sammanlagt 32 undersköterskor som fick ta emot en Silviasysterbrosch av drottning Silvia. Därmed finns sammanlagt 580 Silviasystrar runt om i landet.

Jan Myrdal säger om makan:

-Ja, hon har jobbat hårt dessa två år.

-En principiell fråga jag skall ta upp vid tillfälle är drottningens roll. Märk att hon av personliga skäl har drivit frågan om demensvård och utbildning av sjukhuspersonal för demensvård. Det är ingenting att kritisera henne för. Tvärtom - hon har lagt ned ett stort arbete. Den utbildning hon tagit initiativ till är högklassig. Men jag anser det skandalöst att hon har behövt göra detta då regering, riksdag, landsting brustit.

-Demens är en allvarlig sjukdom som drabbar många. Även regeringsmedlemmar, riksdagsmän och landstingspolitiker. Som dock föredrar att låta drottningen arbeta med att skapa och söka få finansiärer till utbildning i demensvård.

Drottning Silvias mor Alice drabbades av Alzheimer i mitten av 1990-talet och 1996 invigdes Silviahemmet på Drottningholm. Det är en del av Sophiahemmets Högskola. Rektor för Silviahemmet är Wilhelmina Hoffman.

Andrea Myrdal Silvia syster

Andrea Gaytán Myrdals stora dag med drottning Silvia, rektor Wilhelmina Hoffman och handledaren och Silviasystern Hoa.

Foto: Yanan Li

  Andrea och Jan när hon blev Silviasyster foto Yanan Li