När gatan tog mediemakt - Pariskommunens bilder

Jan Myrdal och hans avlidna hustru Gun Kessle har passionerat under många år samlat inte bara böcker utan också historiska dokument. Nu kommer i en utställning på Litografiska museet med unika flygblad/nyhetsblad 1870-1871 inför och från Pariskommunen.

Trop petits - alltför små

Originalen till flygbladen är många och unika och under många besök i Paris skaffade Jan Myrdal och Gun Kessle dem stegvis av bouquinisterna vid Seinestranden. Jan Myrdal har skänkt dem till Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. Utställningen på Litografiska museet i Huddinge 8 maj–18 september 2016 består av ett 40-tal reproducerade bilder. Vernissage söndagen 8 maj kl 13–16 i närvaro av Jan Myrdal.

Till utställningen ger Celanders förlag ut en bok om samlingen – När gatan tog mediemakt av Jan Myrdal med medverkan av Jan af Burén, Litografiska museet, och Hans Larsson, Arbetarrörelsens arkiv. Inb. 208 sidor, 240 kr. Det är ett rikt illustrerat praktverk i fyrfärgstryck som kan användas som vägledning till utställningen. Boken är också årsbok 2016 för Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap. Den kommer att kunna köpas i anslutning till utställningen.

Jan Myrdal har ägnat år åt att försöka placera samlingen som veterligen är den enda i världen i sitt slag och nu förverkligas projektet som utformats i enlighet med hans avsikter. En av dem som tidigt tog initiativ till att förverkliga det var vännen, numer avlidne Lennart Parknäs. Det är inte första gången Myrdal på liknande sätt överlämnat samlingar att bevaras för framtiden; till exempel har det skett till Kungliga biblioteket och Etnografiska museet. Och den stora boksamlingen till Jan Myrdalsällskapet.

I ett pressmeddelande tecknar Litografiska museet följande bakgrund:

Efter Frankrikes nederlag i slaget vid Sedan följde en kort period från september 1870 till maj
1871 då det blev möjligt att sprida bilder direkt till en publik utanför officiella och officiösa
medier. Då utvecklades det politiska flygbladet med kraft och frenesi och ersatte tidningarna.
De kommenterade satiriskt och ibland grovt den politiska utvecklingen, det korrupta hovet,
belägringen av Paris och Pariskommunens korta existens. Paris återerövrades och segrarna
inledde en slakt på motståndarna under den blodiga veckan i maj 1871, då omkring 30 000
människor skoningslöst mördades.

Fakta om  utställningen:

Litografiska Museet, Sundby Gård, Huddinge. Öppet onsdagar 11-15, söndagar 11-16
(stängt juli). Tel 08 746 90 9, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. www.litografiskamuseet.se

Medverkande:

Litografiska
ARAB
celanders