Maoistiska rebeller får stöd hos den indiska eliten

Med ovanstående rubrik rapporterar den framstående internationella finanstidningen Financial Times 17 maj om nästan tvåhundra aktivister, intellektuella och välutbildade yrkesmän, som nyligen hade samlats i Hyderabad, i de centrala delarna av södra Indien, i delstaten Andhra Pradesh. De firade utgivningen av en ny översättning av skriverier från fängelset av Varavara Rao, oförskräckt ideolog för de maoistiska rebeller som hotar säkerheten i delar av inlandet - de som Jan Myrdal besökte i januari 2010.

 

Financial Times korrespondent Amy Kazmin i Hyderabad skriver att maoisterna i landets utarmade stamområde har trappat upp sin kampanj och därmed skapat oro i det politiska etablissemanget.

Ändå var åhörarna i Hyderabad trollbundna när mr. Rao, pensionerad universitetslärare, talade om sina åtta år i fängelse och läste ur sin bok. Firandet av en man som maoistledare kallar inspiratör för sin kamp understryker den förståelse som upproret åtnjuter bland städernas intellektuella och studenter, skriver Amy Kazmin.

I maj har regeringen i New Delhi varnat intellektuella och akademiker för att sprida "maoistisk propaganda", med fara för tio års fängelse, ett hot som människorättsgrupper har fördömt som ett försök att kväva debatten.

"Döm inte efter våra metoder, döm efter saken", sa mr. Rao som representerade maoisterna i kortlivade förhandlingar med myndigheterna år 2004. "Det är inte bara en fråga om våld och motvåld. Det är en fråga om rättvisan."

"Tusen och åter tusen hektar, hela skogen, lämnas ut till de stora företagen och de multinationella", citerar Kazmin Rao.

Hans stöd återspeglar den uppbackning som de maoistiska och radikala bonderörelserna får från intellektuella i Peru, Mexiko, Nepal och på andra håll. Den indiska gerillans mest framstående sympatisörer innefattar bland andra författaren Arundhati Roy, som kallade rebellerna "folk som lever med sina drömmar, medan resten av världen lever med sina mardrömmar", i en lyrisk reseskildring från gerillans områden.

Läs hela artikeln i Financial Times på engelska.