Jan Myrdal åker på unik föredragsturné i södra Sverige med Anton Honkonen

Under våren kommer Jan Myrdal tillsammans med Anton Honkonen att ge sig ut på en unik föreläsningsturné. De reser runt i hela södra Sverige - alltifrån Falun till Helsingborg - och talar om skrivande ur ett ungt och ett äldre perspektiv. För Myrdal, 86, är det första gången han ger sig ut och möter sina läsare på en sammanhängande föreläsningsturné i Sverige. 
 
 
Medlemmar i Jan Myrdalsällskapet uppmanas delta aktivt på mötena.
   
MyrdalprogramL   
   

Unge Anton och Jan är grannar i Varberg och arbetskamrater i det hus som idag också inhyser Jan Myrdalbiblioteket, vilket skapat grunden för dessa föreläsningar.

De kommer bland annat att samtala om synen på skrivandet och frilanslivet ur ett yngre och ett äldre perspektiv och Jans tankar kring sitt långa och mångsidiga yrkesliv och hur det är att åldras inom yrket idag.

Med sig har de också Jans senaste skriftställningsvolym På tvärs och frågan hur det egentligen är att läsa med tvesyn tas upp. Detta är ett samtal och en unik träff med en av vårt lands mest kontroversiella författare som i samband med sin nya utgivning för första gången ger sig ut på en sammanhängande föreläsningsturné i Sverige.

Jan Myrdal om att möta publiken

-Jag har varit med och skrivit nu i snart sjuttio år, vilket är rätt lång tid. Jag har sagt två saker.

-Det första, man skall inte spotta på sig själv eller sitt yngre jag i ansiktet.

-Det andra är att jag naturligtvis förändrats i mångt och mycket, men samtidigt har jag i vissa grundfrågor blivit än mer övertygad om att historien är lång och hänger samman. Faran nu är att den ständigt hackas upp.

-Detta skall vi tala om. Man måste kunna se skeenden. Det kommer bli roligt att åka ut och föra en diskussion. Och det är alltid intressant att möta publiken, i varje fråga man tar upp finns en tvesyn, och detta är viktigt att tala om.

Anton Honkonen om att föreläsa med Jan Myrdal

-Under två år har jag bott och arbetat nära Jan och lyssnat till hans tankar om de politiska skeenden han upplevt i sitt långa yrkesverksamma liv ifrån andra världskriget till idag.

-Jan har ett brett historiskt perspektiv i alla sammanhang, vilket blir allt nödvändigare.

-Föreläsningar är något jag tror mycket på men som även tycks behövas mer och mer, just för att människor kommer samman, tänker och diskuterar.

-Att Jan fortfarande är verksam och att vi kan genomföra detta tillsammans, med hans egen hållning, är väldigt roligt.

Detta är turnéprogrammet.

10/3 SKÖVDE - Stadsbiblioteket
11/3 HELSINGBORG – Salongen 

13/3 FALUN – Stadsbiblioteket
15/3 STOCKHOLM - ABF-huset 

23/3 VARBERG – Fria tankar

27/3 NORRKÖPING – Stadsbiblioteket 

28/3 BOKMÄSSAN ÖREBRO

29/3 BOKMÄSSAN ÖREBRO

31/3 HALMSTAD – Stadsbiblioteket

02/4 KATERINEBERGS FOLKHÖGSKOLA 

05/4 GÖTEBORG – 1200 kvadrat
(Tidigare har datum för mötet i Stockholm haft fel datum på denna sida. Det är 15 mars som gäller.)

Medlemmar i Jan Myrdalsällskapet och andra intresserade kan kontakta Anton via 0709-71 29 75 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. snarast möjligt. Det gäller som volontärer på de här ovan planerade mötena eller för att boka ytterligare möten.