Tack för julklapp

På julaftons morgon utdelades julklappar av Svenska Dagbladets ledarredaktion. Den till Jan Myrdal har ännu inte nått fram, men han tackar på förhand:

Om Benjamin Katzeff Silberberstein ser till att Libris eller Amazon till min adress Snidaregatan 20, 432 43 Varberg skickar mig hans julgåva, Ben Kiernan, Blood and Soil (eller den svenska upplagan) hinner jag få den till nyårsfirandet. Hälsa honom och tacka.

Ja vi fick hålla på länge innan det nazistiska folkmordet ordentligt togs upp i Sverige. Ännu 1955 var det blott på det kommunistiska Arbetarkultur som Lord Russell of Liverpools Hakkorsets gissel kunde ges ut. Först tio år senare - efter Auschwitzprocessen i Förbundsrepubliken Tyskland – blev det i Sverige möjligt att diskutera det folkmordet på allvar.

Höll just på att skriva om ett av de ännu i vår offentlighet (trots vad Artur Lundkvist skrev 1953) mer undangömda folkmorden; det brittiska i Bengalen (apropå Madhusree Mukerjees Churchill’s Secret War, Basic Books 2010.) Vill SvD ha en ordentlig artikel i ämnet skriver jag den gärna.

Julhälsning

Jan Myrdal