Tom Sahlén bloggar om Jan Myrdal: "En beundransvärd gubbe"

Tom Sahlén har i sin blogg en genomgång av Jan Myrdals bok "Röd stjärna över Indien" under rubriken "Jan Myrdal och jordens fördömda". 

Han skriver till Jan Myrdalsällskapet:

Har bloggat lite om Naxalit-boken, som jag fann både politisk och existensiell. En den politiska och samhälleliga hållningens Den Gamle och Havet, om du förstår hur jag menar. http://tomsahlen.blogspot.se/2012/06/jan-myrdal-och-jordens-fordomda.html

 

Sahlén tillägger:

Men när jag får tid ska jag fylla på med en motbild. Den ska handla om det relativa värdet av offer och den hos JM uppenbara fascinationen över den stalinska och bolsjevistiska offer-rationaliteten. Jag gillar den inte; jag hatar den. Men endast hos JM har jag kunnat möta dessa frågor - som ingalunda är enkla - i något som liknar en intellektuell diskussion.

Bloggen avslutas:
I Jan Myrdals fall finns ett medvetet val och en livslång konsekvens som är både unik och beundransvärd. Han har som västeuropeisk intellektuell sällan behövt riskera sitt liv  - men under tvåveckorsmarschen med naxaliterna gjorde han det. En beundransvärd gubbe, utan tvekan.