Myrdal svarar indiska nyhetsbyrån PTI

Jan Myrdal svarar här på frågorna från den indiska nyhetsbyrån Press Trust of India med anledning av att indiska regeringstjänstemän sagt att Myrdal i framtiden inte skulle få något inresevisum till Indien.

-Jag räknar med att detta mycket enfaldiga och antiindiska beslut snarast ändras, säger han.

Myrdals mejl lyder:

Det är sällan som regeringstjänstemän - vare sig i Sverige eller på annat håll - förefaller mig särskilt skickliga men denna rapport från Delhi visar att dessa tjänstemän i Indiens inrikesministerium är ovanligt inkompetenta.

Det var inget konstigt med mitt besök i Indien under januari/februari i år. Med brev från mitt förlag och Bokmässan i Kolkata sökte jag och fick ett enmånads konferensvisum för att lansera min bok "Red Star over India. Impressions, Reflexions and Discussions when the Wretched of the Earth are Rising." Det var det jag gjorde på diverse möten och konferenser i Kolkata, Hyderabad, Ludhiana och Delhi. Enligt överenskommelse med myndigheterna vid ankomsten fick de hela tiden upplysning om var jag befann mig och var jag höll offentliga tal.

Denna bok - som jag hade sänt personligen till inrikesministern - har nu kommit till sin andra engelskspråkiga upplaga och ges ut på bengali (även för Bangladesh), hindi, punjabi, tamil och telugu (diskussioner pågår om ytterligare kontrakt). I Europa har den översatts till tyska, italienska, norska och svenska. Den är internationellt tillgänglig som e-bok och på nätet.

I Indien diskuterade jag med många olika organisationer. Allting jag sa i Indien är antingen tryckt eller tillgängligt på nätet. Självklart har jag inte gjort något så dumt som att ge indiska vänner politiska "råd".

Men jag har påpekat att bilden av Indien är vanställd i övriga världen. Det beror inte på någon indisk censur - varken statlig eller icke-statlig. Det är våra egna korrespondenter i Indien som antingen är censurerade av grindvakterna i hemlandet eller tiger för att de är rädda om sina poster. (Jag har i Orientsällskapets nyutkomna årsbok en essä om hur bilden av Indien på samma sätt var förvrängd under andra världskriget.) På ett möte i London 12 juni förra året talade Arundhati Roy och jag också om detta.

Denna viktiga diskussion om Indien sprids nu på nätet i Europa. I Sverige genomför den förträffliga IndienSolidaritet en bred bevakning av indiska åsikter och fakta. Detta nätverksarbete utanför officiella media är förmodligen orsak till de mejl er regering får från våra läsare i olika människorättsfrågor.

Vad gäller förbindelerna mellan familjen Myrdal och familjen Nehru är de väl kända. Min mor, Alva Myrdal, stod ganska nära Jawaharlal - även under sin tid som Sveriges ambassadör i Indien. Det gjorde också min far. Även jag träffade och talade med honom. Med Indira som var vän till Alva hade jag vissa kontakter. Efter att min "India Waits" var utgiven bad hon Indiens ambassadör i Sverige att bjuda mig tillbaka till Indien för diskussioner med henne. Tyvärr mördades hon innan jag hann acceptera indbjudan. (Jag var i slutskedet av ett arbete om romansk kyrkokonst i Frankrike och Norge.)

Jag förväntar mig att dugligare tjänstemän - mer intresserade av Indien och världen - agerar och snabbt ändrar detta mycket enfaldiga och antiindiska beslut.

Not. IndienSolidaritets hemsida finns på http://indiensolidaritet.org/ och Press Trust of India här http://www.ptinews.com/.

Aftonbladet tar upp nyheten på sin hemsida 19 maj. "Han portas från Indien - på livstid"

Den indiska nyhetssajten Zeenews.com tar upp frågan 20 maj, inklusive Myrdals svar till PTI, Govt plans to ban visit of 'Naxal supporter' Jan Myrdal