Tjänstemän på indiska inrikesministeriet tänker stänga ute Jan Myrdal

Jan Myrdal ska inte få visum för inresa till Indien, om tjänstemän på indiska inrikesministeriet får som de vill. Myrdal fick 18 maj 2012 ett mejl från den indiska nyhetsbyrån PTI med denna innebörd.

Mejlet från Press Trust of India lyder:

Käre Mr Jan Myrdal

Jag skriver er återigen ett mejl i angeläget ärende. Idag har tjänstemän vid indiska inrikesministeriet sagt att de planerar att förhindra framtida besök i Indien för er. I det syftet tänker de vägra er visum. Av denna anledning skulle jag vilja höra er reaktion på denna den indiska regeringens åtgärd.

Jag har också fått reda på att Indiens avlidna premiärminister Indira Gandhi ofta brukade citera ur er fars, nobelpristagaren Gunnar Myrdals, böcker i olika ämnen. Var vänlig berätta för mig om förbindelserna mellan er familj och Indira Gandhis.

Hälsningar

Achinta Borah
PTI
New Delhi

Not. Det "Nobelpris i ekonomi" Gunnar Myrdal fick 1974 tillsammans med Friedrich von Hayek var "Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne" av Kungliga Vetenskapsakademin. Jan Myrdals mor Alva delade 1982 Nobels fredspris med Alfonso García Robles och var Sveriges ambassadör i Indien 1955-1961.