Nu går flytten till Varberg

Flytten av Jan Myrdals boksamling till ett Jan Myrdalbibliotek i Varberg pågår. I ett andra steg 3-5 januari 2011 packade ett tiotal medlemmar av Jan Myrdalsällskapet böcker, konst, prydnader och annat i Jan Myrdals nuvarande bostad i Skinnskatteberg.

Det blev 600 flyttkartonger med böcker, 200 stora kassar med folianter och 20 större flyttkartonger med andra föremål. Bara ett exempel: 15 kartonger med böcker om och av Charles Dickens. Alla böcker i samlingen är ordnade efter Jan Myrdals egna arbetsområden.

Dessutom hann deltagarna fira styrelsemedlemmen Peter Curmans 71-årsdag och hålla trevliga och givande samtal på kvällarna - och äta god mat som göteborgarna Olle Asp och Jan-Anders Karlsson tillredde.

Jan Myrdal ska själv också flytta till Varberg, men det blir inte förrän han återkommer från en resa organiserad av hans indiska förlag. I den västbengaliska huvudstaden Kolkata, huvudstaden Hyderabad i delstaten Andhra Pradesh, i landets huvudstad New Dehli och i ytterligare ett par städer ska han presentera översättningarna till hindi, bengaliska och telugu av sin senaste bok Röd stjärna över Indien. Boken utgår från en resa han gjorde i Indien 2010, bland annat till den gerilla som leds av det kommunistiska partiet PCI (Maoist). Efter den resan uttalade sig Indiens inrikesminister för tioåriga fängelsestraff för de som följer och "propagerar" för gerillan, men Myrdal har nu fått ett specialvisum som gäller i tre veckor bara för denna bokpresentation.

Mer återstår att packa innan Jan Myrdals drygt 1.000 hyllmeters boksamling, liksom hans personliga hushåll, helt kan köras till Varberg. En första packning och transport av böcker skedde i december 2011. Sedan en tid finns Jan Myrdals personliga arkiv redan i Varberg.

Boksamlingen avser Jan Myrdal att donera till Jan Myrdalsällskapet som kommer att driva Jan Myrdalbiblioteket i Varberg. Biblioteket ska inrymmas, liksoms Myrdals bostad, i ett hus som författaren Henning Mankell och hotellägaren Lasse Diding äger gemensamt. De bägge har också donerat varsin halvmiljon kronor för att biblioteket ska kunna iordningställas och bevaras.

Biblioteket ska bli tillgängligt inte bara för Myrdal själv utan också för de som vill studera och forska i det delvis unika material som finns samlat. Ett rum ska finnas för övernattning.

Bilderna nedan av Olle Asp.

1Jan-Myrdal6579

Hur många böcker har Jan Myrdal?

1Myrdal6576

Och hur många grafiska blad?

2Bcker6549

En liten del av boksamlingarna före nedpackningen.

3Bcker6560

En del är nedpackat.

4Curman6592

Skål för Peter Curman, 71.

Hallen6664

Jan Myrdal köper ständigt fler böcker.

Jaken6670

Konst från de många resorna.

Jaken6709

Potatis ska skalas till en burgundisk gryta.

Kket6629

Några av packarna i värdens kök efter dagens värv.

Masken6540

Någon ville vara anonym.

Matbordet6531

Frukost behövs inför dagens packning.

Myrdal6704

En tidning från Pariskommunen 1871.

Myrdals-hus6659

Snart har Östra Björkviken tjänat ut. Till vänster det största biblioteket.

Olle-Jaken6688

Det blir allt tommare på väggarna.

PA-Myrdal6722

Arbetsrummet är snart också tomt.

Patricia-Mikael-Arne6749

Patricia Fortoul, Mikael Bede och Arne Andersson med nya flyttkartonger.

Romson6583

Jan-Erik Romson kunde inte låta bli att titta i en foliant.

Strykjrn6543

Även Gun Kessles samling av strykjärn packades ned.