Maj Sjöwall & Gabriela Pichler får årets Jan Myrdalpris

Jan Myrdalsällskapet har sänt ut följande pressmeddelande om Jan Myrdals pris 2013:

JAN MYRDALS STORA PRIS – LENINPRISET till MAJ SJÖWALL och JAN MYRDALS LILLA PRIS – ROBESPIERREPRISET till GABRIELA PICHLER.800px-maj_sjc3b6wall_01

Maj Sjöwall.

Jan Myrdalsällskapets styrelse har på styrelsemötet 2013-01-15 beslutat att Jan Myrdals stora pris – Leninpriset för 2013 ska tilldelas författaren Maj Sjöwall med motiveringen:

”Med sin breda, klassiska skildring av ett Sverige i brytningstid har Maj Sjöwall och Per Wahlöö med unik konstnärlig medvetenhet och sociologisk skärpa visat hur brottet föds ur vårt samhälle, att den kriminella handlingen är ett symptom och brottslingen själv ett offer. Sjöwall/Wahlöös polisromaner har förnyat en hel genre och inspirerat nya generationer av samhällskritiska författare, som i sin tur erövrat en hel värld.”


EatSleepDie_Director_Gabriela_Pichler

Jan Myrdalsällskapets styrelse har samtidigt beslutat att Jan Myrdals lilla pris Robespierreprise för 2013 ska tilldelas filmaren Gabriela Pichler med motiveringen:

Gabriela Pichler, självporträtt

”Gabriela Pichler tilldelas 2013 års Robespierrepris för sitt manus och sitt regiarbete med sin första långfilm ´Äta, sova, dö´. Filmen lyfter fram arbetslösheten i Sverige, särskilt med tyngdpunkt på ungdomars förhållanden. ´Äta, sova, dö´ är en både gripande och angelägen film om unga människors utsatthet, samtidigt som den inger en känsla av hopp och framtidstro.”

Priserna delas ut av Jan Myrdal personligen lördagen 13 april på Varbergs teater och består förutom av ett diplom också av pengar. Prissumman för Jan Myrdals stora pris – Leninpriset är 100.000 kronor och för Jan Myrdals lilla pris – Robespierrepriset 10.000 kronor. Det stora priset tilldelas en olydig konstnär/författare som uthålligt arbetar i Jan Myrdals mot överheten upproriska anda och det lilla priset en ung författare/konstnär, som arbetar i samma anda.

Tidigare pristagare till det stora priset är Mattias Gardell, Roy Andersson, Maj Wechselmann och Sven Lindqvist. Det lilla priset har tidigare tilldelats Kajsa Ekis Ekman, Martin Schibbye och Jenny Wrangborg. /Slut på pressmeddelandet./

■ ■ ■

TILL JAN MYRDALSÄLLSKAPETS MEDLEMMAR OCH ANDRA INTRESSERADE

Samma dag som priserna delas ut i Varberg håller Jan Myrdalsällskapet stämma och på kvällen blir det fest i Varberg (exakt var är inte bestämt än, men det kommer att meddelas).

Betalande medlemmar i Jan Myrdalsällskapet är välkomna till stämman och alla intresserade till festen. Hela arrangemanget blukar vara mycket strevligt och får alltflrer besökare. Här är praktiska detaljer:

Prisutdelningen: Lördagen 13 april kl 13.00 på Varbergs teater.

Boka övernattning: lördag-söndag på Hotell Gästis med prisutdelning, bad, fest och frukostbuffé.

Kostnader:

För övernattning inklusive program gäller för Jan Myrdalsällskapets medlemmar 900 kr per person i enkelrum och 750 kr per person i dubbelrum. Samma pris gäller för medlemmar som vill lägga till övernattning fredag-lördag och/eller söndag-måndag.

Bussresa från Stockholm: Från bussparkeringen framför slottet på Skeppsbron avgår vår specialchartrade buss fredagen den 12 april kl 13.00 med hemresa söndagen den 14 april kl 11.00. Pris för 2 övernattningar (inklusive resa, middagsbuffé fredag kväll, frukost lördag, prisutdelning, bad och fest samt frukost söndag morgon) 2200 kr per person i enkelrum och 2000 kr per person i dubbelrum. Boka direkt till Hotell Gästis 0340-18050. Ange bokningsnummer 25812.

Har du inte betalt medlemsskapet under de tolv månader som föregått stämman kan du göra det på plusgiro 49 80 41-3. Årsavgift 200 kr, 100 kr för studerande, arbetslösa och pensionärer. Detta gäller naturligtvis även de släktingar och vänner du vill ha med dig på stämman.