Mer lyckat än någonsin i Varberg

Årets Jan Myrdalfestligheter i Varberg hade fler besökare än tidigare under sin fyraåriga historia. Och var ännu trevligare.

I centrum stod årets pristagare Sven Lindqvist och Jenny Wrangborg. Jan Myrdal delade ut prisdiplomen och höll tal till dem på Varbergs teater.

Men på parkett i den fullsatta Varbergs teater satt också tidigare pristagare: religionshistoriker Mattias Gardell, filmare Roy Andersson, filmare Maj Wechselmann. Dock saknades journalisten Martin Schibbye som ju sitter i fängelse i Etiopien tillsammans med sin fotografkamrat Johan Persson. Många hade hoppats på att de skulle ha kunnat vara med...

Lasse Diding, dagens värd, inledde föreställningen på teatern efter att det lokala bandet Guldapan underhållit. Diding hälsade både årets och tidigare pristagare välkomna och läste upp årets prisnomineringar. Talare i övrig var Jan Myrdal och Cecilia Cervin, Jan Myrdalsällskapets ordförande. Cecilia talade i var sitt tal till Sven Lindsqvist och Jenny Wrangborg. Övriga underhållare var var tre fjärdedelar av sånggruppen Tetra som sjöng varierad musik och med Maria Stellas som sjöng grekiskt.

Även instrumentaltrion Kaja med violinisten Livet Nord i spetsen framträdde.

Under dagens lopp talade fler: Gunnar Olofsson och Maj Wechselmann om oljan i Sudan och Etiopien, den som det svenska Lundin Oil varit efter i flera år, tidigare med utrikesminister Carl Bildt i styrelsen.

Roy Andersson tog upp en diskussion om en Freie Akademie som skulle kunna vara en motkraft mot tidens utbredda "fientlighet mot klart tänkande". Hans tankar väckte intresse och bland andra Jan Myrdal tyckte att de stod i samklang med hans eget tal på Varbergs teater om en solfjäder.

Bland gästerna fanns också professor G N Saibaba, Delhi University, som i indisk press också kallas "aktivist", en av Jan Myrdals värdar när han i början av 2012 reste runt i Indien för att presentera sin nyutkomna bok Red Star over India.