Jan Myrdalbiblioteket är invigt med ceremonier, visning och festmiddag – hejdundrande succé

Invigningen av Jan Myrdalbiblioteket i Varberg den 21 november blev en hejdundrande succé. I ett samarrangemang på Varbergs fästning med Hallands Kulturhistoriska Museum, Varberg Calling for Peace och Lasse Diding avtäcktes Susanna Arwins skulptur Med handväskan som vapen och utställningen Sälja krig som margarin, ett urval av de affischer från första världskrigets Frankrike som Jan Myrdal och Gun Kessle donerat till Kungliga Biblioteket. Susanna Arwins Tantfullness visades också på borggården.

 

Arwin Diding Adamo Myrdal 6572

Fyra huvudpersoner på Borggården: Susanna Arwin, Lasse Diding, Amelia Adamo och Jan Myrdal.
Alla bilder på denna sida foto: Olle Asp

 

Cirka 400 personer trotsade snålblåsten och minusgraderna och lyssnade först till museichefen Curry Heimann och Lasse Diding som berättade om att kampen mot krig, rasism, främlingsfientlighet och terrorism är några viktiga skäl till hans stora engagemang för biblioteket och till att han köpt Susanna Arwins skulptur och erbjudit Varbergs kommun den som gåva.

Lasse Diding utlyste en tyst minut för Henning Mankell och för alla terrorismens offer i Sinaiöknen, Beirut, Paris och Mali, innan det var dags för Jan Myrdal att med stark stämma och inlevelse berätta om affischutställningen och biblioteket. Han inledde med att berätta att en av grundarna av Jan Myrdalsällskapet Peter Curman till biblioteket skänkt sitt exemplar av första upplagan av Voltaires Candide som han ärvt av sin farfar, riksantikvarien Sigurd Curman. Det finns bara ett enda exemplar till i Sverige, på Skokloster.

 Andrea Myrdal 6521 L      Åsa Jaken Lallon Stig 6506

Jan Myrdal var naturligtvis huvudperson,
här med hustrun Andrea Gaytán
Myrdal.

   

Andra deltagare vid ceremonin, Åsa Linderborg
och bibliotelsmedarbetarna Jan-Anders
Karlsson och Ingemar Lallon Albertsson

 

Amelia Adamo hyllade den okuvliga svenska tanten i sitt invigningstal av Med handväskan som vapen.

Susanna Arwin avslutade ceremonin med att tacka muséet och Lasse Diding för det fina samarbetet och arrangemanget.

Med handväskan som vapen, Tantfullness och affischutställningen Sälja krig som margarin kan ses på borggården till och med den 31 januari 2016.

Efter borggårdstalen visades Jan Myrdalbiblioteket för allmänheten för första gången. Cirka 150-200 besökare trängdes mellan hyllor och skepp och upp och ner i trapporna mellan de fyra våningsplanen. På många väggar hängde Gun Kessles målningar och grafik. Biblioteket var också smyckat med foton ur Jan Myrdals och Gun Kessles fotoalbum, bokomslag, affischer från utställningar och möten, och i nygjorda fönsterhyllor visades många av de gåvor de båda fått under sina resor eller samlat på sig under årens lopp.

 Damer med väskor 6554L    Sälja krig som margarin 63

På borggåren invigdes Susanna Arwins skulpturutställning  och Jan Myrdals "Sälja krig som margarin"

 Diding Arwin 6614L
En nöjd Lasse Diding kommer att permanent ställa upp Susanna
Arwins riksbekanta "Med handväskan som vapen" i Varberg.

 

Jan Myrdal i högform visade runt och berättade om samlingarna för en djupt imponerad och nyfiken publik. I just detta bibliotek finns så mycket samlat att det blir möjligt att avslöja allt ljug och alla förvrängningar av historien som vi dagligen matas med. Här kan läsas vad som verkligen hände, vad som sades och gjordes och hur man tänkte.

I Balzacrummet berättade han historien om när han blev angripen av akademiska litteraturvetare för vad han skrivit om Balzac. Jan Stolpe kunde då belägga att dessa inte hade tillgång till de verk som Jan Myrdal använt, de finns bara i detta bibliotek. Samlingen av Balzac och litteratur om honom är den största i landet. Bland annat finns här den upplaga av Balzacs verk som hans syster ägde.

 Rundvandring i biblioteket

 

 Annika Hagström ställer en fråga om Jan Myrdals arkiv som nu inrättas. Kanske hon som
mångårig vän finns
med där...
 
   
  Besökare 6661 L  

 Det var första gången allmänheten hade tillträde till Jan Myrdalbiblioteket. Nu är det redo att tjäna sitt syfte, Sveriges senaste forskningbibliotek.
Sök efter innehållet på
libris.kb.se - sätt in bibl:(Jm) i sökfältet. Denna dag fanns t ex 994 Indien-böcker registrerade för Jan Myrdalbiblioteket. Av dem fanns 690 bara i Jan Myrdalbiblioteket inom Librisdatabasen.

 
   

Jan lyfte också fram allt det arbete som gjorts för att katalogisera litteraturen i det nationella bibliotekssystemet Libris. Det handlar om tusentals timmar frivilligt arbete i bästa folkrörelseanda. I

mer än tre år har katalogisatörer praktisk taget varje vecka rest till Varberg för att arbeta i biblioteket utan ett enda öre i ersättning. Nöjet att få vara med om detta stora projekt har varit drivkraften. Det har skapat en kollektiv anda och gemenskap som man sällan upplever på an vanlig arbetsplats.

Ännu återstår en del katalogiseringsarbete. De stora samlingarna av konst, affischer och annat bildtryck ska förtecknas. Samtidigt pågår arbetet med Jan Myrdals och Gun Kessles arkiv med korrespondens och andra handlingar liksom det stora klipparkivet som spänner över många år. Vid visningen kunde besökarna se en pedagogisk utställning över arkivarbetet och den struktur som används för att arkivera handlingarna. Ambitionen är att arkivmaterialet och klipparkivet ska scannas och göras tillgängligt via Jan Myrdalsällskapets hemsida.

 Myrdal och böcker 6668L  
Dagens egentliga tema: Jan Myrdal i biblioteket med sina böcker.  

 

Biblioteket kommer inte att vara öppet på samma sätt som ett folkbibliotek. Forskare, författare, journalister och andra som kan ha behov av litteraturen i biblioteket är välkomna att kontakta Jan Myrdalsällskapet för att avtala om besök, eller en längre vistelse. Två forskarlägenheter finns inrymda i biblioteket och gör det möjligt att bo och arbeta under en längre tid.

Festdagen avslutades med att Lasse Diding bjöd ett 70-tal gäster på en lyxig middag på Hotell Havanna. Det var ett sätt att uppmärksamma alla dem som arbetat med biblioteket och för att fira den unika händelsen att ett bibliotek har invigts.

Per Axelson