Full fart på Myrdal: Ny bok och utställning

På Litografiska Museet vid Sundby Gård i Huddinge var det vernissage den 8 maj 2016 på utställningen ”När gatan tog mediemakt” samtidigt som boken/katalogen med samma namn presenterades av Celanders förlag.

IMG 2967

Jan Myrdal och Gun Kessle samlade i många år på affischer, flygblad och karikatyrer från olika delar av världen och från olika historiska epoker. Bland detta finns även en unik samling med bilder från Pariskommunen 1870–1871. Av samlingen, som Jan Myrdal har skänkt till Arbetarrörelsens Arkiv, har det nu blivit dels en utställning på Litografiska museet, dels en rikt illustrerad bok med text av Myrdal, samt med bidrag av Hans Larsson och Jan af Burén.

IMG 2876

På museet var det tjockt med folk som sökt sig ut till Sundby Gård denna vackra försommardag.

IMG 2898

I sitt tal tog Myrdal bland annat upp hur svårt det kan vara att få göra en donation som denna, eftersom det inte bara handlar om att ta emot en gåva, utan om att förvalta den och presentera den för en bredare publik. Han uttryckte sin stora tacksamhet för det goda samarbetet med Arbetarrörelsens Arkiv, som gjort utställningen, och Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap, som har gjort ”När gatan tog mediemakt” till årsbok för sina 900 medlemmar.

IMG 2966

Dessa bilder gjorde för gatans folk. Myrdal menar att detta är avgörande när man bedömer konst: Av vem? För vem? 

IMG 2898b

Signeringspennan gick varm.