Jan Myrdals Skriftställning 21 På tvärs är nu talbok

Jan Myrdals senaste samling Skriftställning nr 21 På tvärs är nu talbok, utgiven av statliga MTM (Myndigheten för tillgängliga medier).

Det är ALIS (Administration av litterära rättigheter i Sverige) som meddelat Myrdal nyheten och förklarar att På tvärs har blivit efterfrågad av människor med läsnedsättning som inte kan läsa tryckt text.. Den tryckta boken gavs först ut av Celanders förlag 2013. Mer information om boken finns på www.legimus.se.

Så här förklarar ALIS i sitt brev:

Vad är en talbok?

En talbok är inte detsamma som en ljudbok. Talböcker produceras i enlighet med §17 i lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk och kan bara göras av bibliotek och organisationer som har regeringens tillstånd. Upphovsrättslagen medger att MTM gör framställningen utan att på förhand meddela upphovsmannen.

Mera information om talböcker hittar du på http://mtm.se/tillgangliga-medier/talbocker/. Frågor om produktionen besvaras av MTM via e-post, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Enligt en överenskommelse med Sveriges Författarförbund betalar ALIS ut talboksersättningen. Alla frågor rörande talboksersättning besvaras av ALIS via e-post, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

MTM har regeringens uppdrag att se till att personer med läsnedsättning får tillgång till de böcker de behöver på det sätt som passar dem. Detta sker i samverkan med landets bibliotek. MTMs bibliotek www.legimus.se ska spegla bokutgivningen i Sverige och innehåller talböcker, punktskriftsböcker och e-textböcker. Mer information om MTM hittar du på www.mtm.se.

ALIS är en upphovsrättsorganisation som företräder flertalet litterära upphovsmän genom individuella anslutningsavtal eller på uppdrag av ALIS stiftarorganisationer. ALIS förvaltningsuppdrag omfattar upplåtelse av upphovsrätt och/eller inkassering och fördelning av upphovsersättning. Om du inte är ansluten till ALIS kan du kontakta ALIS via e-post, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Man kan lyssna på på en talbok i en cd-spelare som läser mp3-filer eller i en dator med läsprogrammet AMIS (laddas ned gratis från MTM:s webbplats).

 På www.legimus.se blir det sammanlagt 75 träffar på sökningen "Jan Myrdal", en stor del av författarens hela produktion på över 80 titlar. Här är de tio senaste.

Röd stjärna över Indien (2011)
intryck och reflektioner när jordens fördömda reser sig. Talbok.

Medvetandet gör oss ansvariga (2007)
valda texter 1957-2007. Talbok.

Gubbsjuka (2002)
Uppriktiga reflektioner kring åldrande och död. Åldern sätter gränser, inte minst för livets sinnliga sidor.  Talbok och punktskriftsbok.

Johan August Strindberg (2000)
Förf:s bok om Strindberg är mycket personligt hållen. Tilltalet är nära, tonen samtalande, aldrig mästrande. Talbok.

Om vin (1999)
J.M. har under ett antal år skrivit vinkrönikor i tidningen Vår bostad. Här finns nu dessa samlade. Det är en lättsam läsning. Talbok.

Maj (1998)
Handlingen utspelas på 1950-talet i Sverige och Europa. Jan Myrdals möte 1951 med den yngre kvinnan Maj. Punktskriftsbok.

México - dröm och längtan (1996)
I ett antal essäer får läsaren följa paret Myrdal/Kessle på resor genom Mexiko från äldsta till nuvarande tid. Talbok.

En fest i Liu Lin eller Ett nytt, ett annat, kinesiskt årtusende (1994)
Trettiotvå år efter "Rapport från kinesisk by" (1962) kommer förf:na ännu en gång till Liu Lin. Talbok.

När morgondagarna sjöng (1994)
från glömda år : en berättelse
En fjärde "jagberättelse" i förf:s skildring av sin barndom och uppväxt. Den omfattar tiden från 1940-talets början fram till 1948. Talbok och punktskriftsbok.

Inför nedräkningen (1993)
inlagt i privata registret sommaren 1992
Sommaren 1992 fyllde J.M. 65 år. Efter högtidsdagen började förf. skriva ett tackbrev till dem som uppvaktat honom. Talbok och punktskriftsbok.